Η νομική προστασία είναι μια προαιρετική κάλυψη που παρέχεται εφόσον την επιλέξει ο ασφαλισμένος. Αν και προαιρετική, είναι από τις πρώτες καλύψεις που θα πρέπει να επιλέγονται, καθώς όχι μόνο είναι συνηθισμένη περίπτωση να χρειαστεί ως κάλυψη, αλλά και σε περίπτωση που την χρειαστείτε θα γλυτώσετε πιθανότατα αρκετά χρήματα.

 

Η νομική προστασία σας καλύπτει με τα έξοδα δικηγόρων και λοιπά έξοδα που θα χρειαστούν σε περίπτωση που θα πρέπει να παραστείτε σε δικαστήριο σχετικό με ατύχημα που είχατε με το αυτοκίνητό σας.

 

Επίσης, σε περίπτωση ατυχήματος στο οποίο δεν έχετε ευθύνη και έχετε διαφωνία με τον άλλο οδηγό για το ποιός φταίει, η ενεργοποίηση και μόνο της νομικής προστασίας μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας στην αποδοχή της ευθύνης από τον άλλο οδηγό ή την ασφαλιστική του, προκειμένου να μην οδηγηθεί η υπόθεσή σας στο δικαστήριο εφόσον θα γνωρίζουν πως εκεί θα δικαιωθείτε.

 

Σε ορισμένες ασφαλιστικές υπάρχει διαφοροποίηση στην "Ποινική Νομική Προστασία" και την "Πλήρη Νομική Προστασία". Εάν θέλαμε να ορίσουμε την διαφορά τους με πολύ γενικούς όρους, θα λέγαμε πως στην πρώτη περίπτωση σας καλύπτει σε περιπτώσεις που κάποιος έχει απαίτηση από εσάς, ενώ στην δεύτερη σας καλύπτει και στο να έχετε εσείς απαιτήσεις από κάποιον άλλο. Σας συμβουλεύουμε να ρωτήσετε τον ασφαλιστή σας για τις καλύψεις της νομική προστασίας που σας παρέχει η ασφαλιστική σας.

 

Το κόστος της νομικής προστασίας είναι σχετικά μικρό και κυμαίνεται από 3€ έως 8€ περίπου στα εξάμηνα ασφάλιστρα, αναλόγως την ασφαλιστική εταιρεία.

 

Εκτός της κάλυψης Νομικής Προστασίας μέσω του ασφαλιστηρίου σας, υπάρχει η δυνατότητα ανεξαρτητου συμβολαίου σε κάποια εταιρεία που παρέχει την κάλυψη (π.χ. ARAG). Αυτή η περίπτωση είναι συμφέρουσα προς τον ασφαλιζόμενο, καθώς υπάρχει η αμεσότητα της επικοινωνίας με τον πάροχο της Νομικής Προστασίας. Επίσης σας δίνει την δυνατότα να έχετε αξιώσεις έναντι και της ασφαλιστικής σας, κάτι που δεν είναι εφικτό όταν σας παρέχεται η Νομική μέσω της ασφαλιστικής.