H Ασφάλιση Πυρός...

Πολυτέλεια ή πραγματική ανάγκη;

Η λεγόμενη «ασφαλιστική συνείδηση» έχει πολύ χαμηλά ποσοστά στην χώρα μας. Δεν θα ήταν κινδυνολογία να πούμε, πως είναι λίγοι εκείνοι που συνάπτουν ασφαλιστικά συμβόλαια χωρίς να είναι υποχρεωτικό.

 

Ειδικά για τις περιπτώσεις προστασίας της κατοικίας/επιχείρησης, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν συνάψει συμβόλαιο επειδή πραγματικά θέλουν να προστατέψουν την περιουσία τους και όχι επειδή τους υποχρεώνει κάποιος, π.χ. η τράπεζα από την οποία έχουν λάβει δάνειο.

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, ενδεικτικά:

  • δεν πιστεύουν ότι χρειάζεται, είτε γιατί πιστεύουν ότι «δεν θα συμβεί σε μένα», είτε γιατί δεν θεωρούν ότι μια πυρκαγιά για παράδειγμα είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

  • πιστεύουν ότι έχει πολύ μεγάλο κόστος.

  • δεν εμπιστεύονται την ασφαλιστική αγορά, δηλαδή πιστεύουν ότι θα πληρώνουν το συμβόλαιο και τελικά αν συμβεί η ζημιά δεν θα αποζημιωθούν.

 

 

Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ διαφορετική:

 

  • Σύμφωνα με τα δεδομένα της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τις αστικές πυρκαγιές, το 2015 τα περιστατικά πυρκαγιάς στις κατοικίες πλησίασαν τα 6.000! Λίγο πάνω από το 10% αυτών, χαρακτηρίστηκαν «μεσαίες» ή «μεγάλες». Ο αντίστοιχος αριθμός που αφορά στις επιχειρήσεις είναι 1.200 περιστατικά εκ των οποίων ποσοστό πάνω του 20% χαρακτηρίστηκε «μεσαίο» ή «μεγάλο».

  • Το κόστος για ένα απλό ασφαλιστήριο συμβόλαιο πυρός, μπορεί να ξεκινήσει από 50 ευρώ το χρόνο, πράγμα που καθιστά την υπηρεσία προσιτή από μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

  • Η ασφαλιστική αγορά, έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω της επίβλεψης από την ΤτΕ και την αντίστοιχη νομοθεσία, όσο και λόγω της πελατοκεντρικής προσέγγισης των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικές υπηρεσίες και αρκετοί καλοί Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές που μπορούν να συμβουλέψουν σωστά τον πελάτη τους.

7/9/2019